Întrebare parlamentară privind Legea 17/2014

Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului nu se poate aplica la momentul actual întrucât nu au fost adoptate încă normele metodologice.

În aceste codiții,  ar trebui aplicat dreptul comun în materie, însă, cu toate acestea, practica arată faptul că există multe primării din mediul rural care refuză eliberarea unor adeverințe în vederea vânzării terenurilor agricole extravilane, iar unii notari publici refuză autentificarea oricăror acte referitoare la vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan, argumentând inexistența normelor metodologice pentru aplicarea Legii 17/2014. Prin urmare, pe piața funciară a terenurilor agricole extravilane se poate vorbi despre un serios blocaj birocratic.

teren-cultivat_b

Conform prevederilor art. 21 din Legea 17/2014, normele metodologice pentru aplicarea legii trebuiau să fie emise în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a acesteia, adică cel târziu pe data de 19.04.2014. Din păcate, nici până în prezent normele metodologice nu au fost adoptate, chiar dacă pe data de 15 mai, la o conferință a Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), ministrul agriculurii, domnul Daniel Constantin a declarat că ele ”vor apărea în câteva zile. Au fost agreate de toate ministerele și este o chestiune de zile, după care trebuie publicate în Monitorul Oficial„.

Având în vedere această problemă și pentru a evita blocarea în continuare a tranzacțiilor pe piața funciară, am adresat o întrebare Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în care am cerut detalii privind situația elaborării și aprobării formei finale a normelor de aplicare ale Legii 17/2014.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s