Despre imbunatatirea invatarii limbilor straine pentru elevii de la tara si eficientizarea politicilor de combatere a diabetului

Saptamana aceasta am avut o intrebare si o declaratie politica in plenul Senatului.

Intrebarea a fost adresata Ministerului Educatiei Nationale si vizeaza masurile pe care autoritatile din domeniu le preconizeaza pentru imbunatatirea procesului de invatare a limbilor straine, mai ales pentru elevii din zona rurala. Personal consider ca invatarea unei limbi straine, de circulatie internationala, de catre copiii scolari din tara noastra reprezinta o necesitate de prim ordin. Efectele pozitive ale bilingvismului, sau ale multilingvismului sunt de necontestat. Trebuie apreciat ca si in tara noastra s-au facut unele progrese in acest domeniu. Totusi, realitatile din teren releva faptul ca exista discrepante majore intre scolile din zonele urbane si cele din zonele rurale in ceea ce priveste atat calitatea predarii limbilor straine, cat si performantele elevilor. Aceasta situatie este de natura sa afecteze parcursul scolar al copiilor de la tara dar si, mai ales, accesul pe o piata a muncii, sau intr-un mediu antreprenorial, extrem de competitive. Mai mult, conform unor sondaje Eurostat, la nivelul tarilor membre ale Uniunii Europene, Romania numara cei mai putin adulti vorbitori ai unei limbi straine!

elevi

In acest context, si in urma mai multor solicitari primite la cabinetul meu parlamentar, am dorit sa aflu care este pozitia Ministerului Educatiei Nationale in aceasta problema si care sunt masurile pe care le are in vedere pentru imbunatatirea procesului de invatare a limbilor straine in zona rurala. 

In ceea ce priveste tema declaratiei mele politice, ea se refera la politicile de combatere a diabetului, care, in opinia mea, trebuie eficientizate cat mai repede cu putinta. Diabetul, in toate formele sale, este o boala degenerativa extrem de periculoasa si care reprezinta una dintre cauzele majore ale mortalitatii la nivel global.

In tara noastra se estimeaza faptul ca aproape 8% din populatie sufera de diabet zaharat, fapt care afecteaza in mod grav calitatea vietii oamenilor si, nu in ultimul rand, creeaza noi presiuni asupra bugetului de stat. Mai mult, jumatate din populatia Romaniei se confrunta cu probleme precum supraponderea sau obezitatea, ambele putand cauza diabetul. Sunt estimari grave, alarmante, cu atat mai mult cu cat unele cifre au tendinte de crestere!

Am spus de nenumarate ori, inclusiv de la tribuna Parlamentului: pentru tara noastra si pentru toti romanii, este mult mai benefic si mai eficient sa prevenim decat sa tratam!

diabet

Din pacate insa, lipsa unor politici eficiente de preventie, sau a promovarii agresive, as spune, a unui stil de viata sanatos, isi fac resimtite efectele de la an la an. Iar dincolo de cifre si de statistici, avem romani grav bolnavi, oameni care au de multe ori dificultati in a se trata si avem multa suferinta datorata unei realitati pe care nu reusim sa o prevenim, desi eu consider, alaturi de multi altii, ca acest fapt este posibil!

Pe aceasta cale, doresc sa invit iarasi toti factorii de decizie din acest domeniu, dar si reprezentanti ai mediului privat si mai ales ai pacientilor, sa isi uneasca eforturile pentru identificarea celor mai eficiente politici de preventie si combatere a raspandirii diabetului in Romania.

In tara in care s-a nascut omul care a dat lumii insulina, cred ca stoparea acestui flagel trebuie sa devina o ambitie nationala! Sa nu uitam faptul ca acum 92 de ani, in luna aprilie a anului 1922, Nicolae Paulescu breveta, in Romania, pancreina. Cred ca avem o datorie morala imensa fata de aceasta mostenire!

Nicolae-Paulescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s