Împotriva cinismului și minciunii

În declarația politică pe care am susținut-o astăzi în plenul Senatului am adresat un apel pentru a combate două categorii de discurs politic ajunse foarte populare în această perioadă, dar care produc foarte mult rău în societatea românească. Mă refer aici la discursurile cinice și cele vădit mincinoase.

discurs-politic-electoral

Există o categorie de așa-ziși politicieni de dreapta care propovăduiesc de ani de zile beneficiile politicilor de austeritate. Ei admit că austeritatea face victime, dar ne promit că suferinţa va merita pe termen lung. De ce este greșită o astfel de abordare? Pentru că ea sacrifică ființe umane de dragul unor cifre abstracte. Ori, acest lucru este inacceptabil. Cei care fac politică și iau decizii o fac pentru a asigura o viață mai bună semenilor noștri, nu pentru a se încadra în niște indicatori artificiali dictați de organismele internaționale finanțatoare. Personal, consider că austeritatea și-a arătat limpede limitele și riscurile, de aceea cred că este nevoie să repornim pe drumul creşterii prin măsuri sănătoase, de stânga, care să stimuleze economia și să asigure, în același timp, și echitatea socială.

Și aici mă întorc spre cel de-al doilea tip de discurs care trebuie combătut de către toți actorii politici responsabili și onești. Este vorba despre discursurile belicoase, dar mincinoase ale unor colegi, care în mod voit și cu intenția de a manipula, așează semnul egalității între măsurile social-democrate de stânga și comunism. Cei care cataloghează măsurile Guvernului Ponta drept socialism și ne amenință cu spectrul comunismului nu sunt decât niște oportuniști aflați într-o cursă contra cronometru pentru a acumula simpatii și voturi politice. Am ajuns până acolo încât, după trei ani de alianță cu PSD, PNL să cosidere rușinoasă colaborarea cu noi, social-democrații. Aș dori să-i întreb însă pe colegii liberali: când ați mințit, atunci când am constituit împreună USL sau acum când ne criticați că vrem să continuăm proiectele începute și pentru care românii ne-au acordat încrederea?

Este un stil de a face politică care, pe bună dreptate, stârnește respingerea majorității românilor. Este un tip de discurs care face foarte mult rău societății românești. Pentru alegerile europarlamentare din luna mai, sondajele de opinie și cercetările sociologice anunță cea mai scăzută rată de participare electorală din istoria democratică a României. Doar circa o treime dintre români sunt dispuși să meargă la vot și să-și manifeste un drept fundamental. Este o cifră îngrijorătoare și o problemă care trebuie să ne dea la toți de gândit, mai ales că ea atinge foarte puternic legitimitatea oricărui demers politic. Oamenii s-au săturat de politicieni cinici și mincinoși și dacă se va continua pe această linie vom îndepărta și mai mult românii de dezbaterea politică. Acesta va fi efectul pervers pe care îl vor obține cei care astăzi critică foarte des și foarte mult, dar care, în realitate, nu au în spate nicio realizare concretă! 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s