Întrebări parlamentare: autism și protecția consumatorilor

În ultimele două întrebări parlamentare pe care le-am adresat miniștrilor din Guvern, am abordat: 1) situaţia bolnavilor de autism și 2) prevenirea comercializării cărnii alterate.

autism

1. Statisticile existente arată că în România există astăzi câteva mii de copii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist – TSA. Pentru că nu există o bază de date centralizată la nivel național, numărul celor care suferă de această boală poate fi mult mai mare. ONG-urile din domeniu vorbesc de aproximativ 30000 de persoane. Mai mult decât atât, din ultimele date, rezultă că numărul persoanelor cu autism s-a dublat în ultimii trei ani.

În ciuda acestor cifre îngrijorătoare, în țara noastră există doar un număr foarte mic și insuficient de specialiști acreditați pentru tratamentul exclusiv al persoanelor cu autism, iar legislația care acoperă acest subiect este incompletă și inadecvată (Legea 151/2010 cu modificările ulterioare din Legea 200/2013). În ciuda ultimelor modificări, legislația este în continuare greoaie, iar decontarea terapiilor mai mult o iluzie. De asemenea, nu se face referire la serviciile oferite adolescenților și adulților cu tulburări din spectrul autist, ca și cum aceștia nu ar exista. Nu în ultimul rând, modificările aduse nu sunt de natură să rezolve problemele copiilor şi adulţilor cu tulburări din spectrul autist și nici nu reduc munca şi efortul financiar al părinţilor în ce priveşte terapiile de recuperare adecvate şi necesare pe tot parcursul vieţii.

Având în vedere problema prezentată și această abordare limitată a statului român, care se rezumă la ajutor financiar și mai puțin pe diagnosticarea și intervenția precoce în vederea recuperării copiilor cu TSA, am întrebat Ministerul Sănătății care este strategia pe care o are în vedere pentru combaterea acestor deficiențe sistemice și carențe legislative severe, astfel încât bolnavii de tulburări din spectrul autismului să beneficieze de tratamente noi și de un cadru care să le protejeze drepturile și să le ofere șansa incluziuni sociale, ajutându-i să devină persoane cât mai independente cu putință. De asemenea, am insistat asupra unei nevoi de informare continuă a medicilor și psihologilor din România în legătură cu acest subiect, precum și asupra introducerii în programa Facultăților de Medicină și Farmacie din țară a unor cursuri opționale și masterate specializate care să ofere posibilitatea de specializare în domeniu.

carne

2. În cadrul acțiunilor de control efectuate săptămâna trecută de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în magazinele din toată țara, din 401 operatori economici verificați, la 161 s-au constatat abateri. Din cantitatea totală de carne controlată (333 tone), la mai mult de o treime (115 tone) au fost descoperite nereguli: marfă alterată, produse expirate sau depozitate în condiții improprii, ambalaje deteriorate, etichete necorespunzătoare.

Acest ”scandal al cărnii alterate”, cum a fost denumită de către mass media, ridică problema unui serios risc de sănătate publică: în fiecare an, cantități mari de alimente alterate ajung să fie comercializate și consumate de către cetățenii români, cu implicații negative majore asupra stării lor de sănătate.

În contextul în care ne mai despart doar câteva săptămâni până la sărbătorile pascale, când, așa cum bine știm, comerțul cu produse de origine animală cunoaște o creștere semnificativă (și implicit și numărul problemelor), am solicitat conducerii ANPC să prezinte planul de măsuri pe care îl are în vedere pentru a proteja drepturile fundamentale ale consumatorilor și ce mecanisme de control dorește să instituie nu doar pentru oprirea de la comercializare a mărfurilor cu probleme, dar, mult mai important, pentru prevenirea comercializării acestora pe piața românească

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s