Întrebare parlamentară privind eliberarea reţelor compensate pentru vârstnicii cu pensii sub 700 lei

Întrebarea de săptămâna aceasta pe care am adresat-o Ministerului Sănătăţii vizează o situaţie care nedreptăţeşte milioane de români, atât pacienţi, cât şi medici de familie.

Multor medici de familie din România li se impută sume mari de bani chiar dacă singura lor „greşeală” este că au oferit servicii în Centrele de Permanenţă conform contractelor încheiate, sau că au eliberat reţetele necesare vârstnicilor, conform nevoilor medicale ale acestora. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) recunoaşte că sunt imputări care nu au la bază o fraudă sau o greşeală a medicilor, ci legislaţia ambiguă în vigoare. Şi mă refer aici la Hotărârea de Guvern nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor.

În articolul 2 din acest act normativ se prevede că în programul de compensare intră doar pensionarii “cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei”, astfel încât vârstnicii care primesc subvenţii de la APIA (subvenţiile se acordă sub formă de plăţi directe la hectar, cu scop clar determinat, iar încadrarea lor la capitolul “venituri” nu are nici o justificare) sau au un mic deposit bancar care le generează câteva sute de lei anual sunt excluşi, de facto, din categoria beneficiarilor. Mai rău decât atât, cei care nu au declarat aceste „venituri” atunci când s-au prezentat la medicul de familie pentru eliberarea reţetei compensate sunt puşi acum în situaţia de a returna sumele de bani. În judeţul Bihor, de exemplu, au fost 182 de astfel de cazuri.

medici-familie-600x360

Conform regulilor de prescriere, pacienţii aduc la medic talonul de pensie şi dau o declaraţie pe propria răspundere că nu au alte venituri. Însă, uneori, pacientul a mai avut un minim venit pe lângă această pensie, pe care nu l-a anunţat în declaraţie. Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar unele case de asigurări judeţene le împută medicilor de familie, iar aceştia, la rândul lor, trebuie să recupereze sumele de la pacienţi. În aceste condiţii, se poate ajunge la situaţii absurde în care, pentru a elibera o reţetă, medicii vor solicita certificate fiscale pacienţilor.

Personal, consider că nu este normal ca medicii să se transforme în organe fiscale şi nici pensionarii nu trebuie trataţi ca nişte infractori, mai ales că sunt o categorie vulnerabilă, care şi aşa trăieşte greu, la limita sărăciei. Ei au dreptul să beneficieze de tratamentul şi serviciile medicale necesare, iar medicii trebuie lăsaţi să îşi facă adevărata meserie. Având în vedere această problemă am întrebat oficialii ministerului ce măsuri intenţionează să ia pentru a corecta această situaţie de-a dreptul absurdă şi, de asemenea, cum se gândesc să evite apariţia unor situaţii similare pe viitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s