Întrebare privind accesul la tratamente de ultimă generație pentru bolnavii cronici

Aşa cum bine ştim cu toţii, există un număr mare de bolnavi cronici din România care așteaptă de o perioadă îndelungată să aibă acces la tratamente noi și mai eficiente, care ar putea să le salveze viețile. Bolile de care suferă acești pacienți variază de la cancer și diabet până la boli vasculare și neurologice. Din păcate însă, media de așteptare pentru accesul la terapii de ultimă generație a pacienților români este trecută de 1500 de zile, în timp ce în alte țări ale Uniunii Europene aceasta este cuprinsă între 88 și 392 de zile.

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate a fost însă amânată în repetate rânduri până acum. Reforma inițiată de actuala conducere a Ministerului în domeniul Sănătății urmează să fie aplicată începând cu anul viitor și, conform declarațiilor oficiale, își propune introducerea unui număr de peste 150 de medicamente de ultimă generație care ar putea fi decontate, în conformitate cu angajamentul luat cu FMI.

medicamente

Având în vedere această situaţie problematică, săptămâna aceasta l-am întrebat pe ministrul sănătăţii, dacă data de 1 februarie 2014 mai este considerată viabilă pentru introducerea acestui proiect de reformă, în ce formă va fi el introdus (în întregime sau doar parțial), și, de asemenea, care este aria de acoperire pe care aceste noi medicamente le vor avea din procentul bolnavilor cronici din Români. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s