Declaraţie politică: Sănătatea nu este un cost, ci o investiţie

În aceste zile Guvernul României pregăteşte bugetul de stat pentru anul 2014. Am profitat de ocazie şi am susţinut, astăzi, o declaraţie politică în plenul Senatului pentru a-mi exprima speranţa că Executivul va gândi şi ne va prezenta un buget bazat pe înţelegerea problemelor şi nevoilor reale ale românilor.

Vreau să cred că viitorul buget va fi unul orientat spre rezolvarea problemelor socio-economice importante ale ţării. Şi, în primul rând, mă refer aici la rezolvarea problemelor din domeniul Sănătăţii. Sunt încrezător că Guvernul USL condus de Victor Ponta înţelege faptul că sănătatea nu este un cost, ci o investiţie şi va acţiona pe cale de consecinţă. Mi-aş dori să văd o orientare socială  foarte clară a politicii bugetare, în sensul în care Guvernul să aibă curajul de a-şi demonstra partizanatul pentru sectorul sanitar, atât pentru cei care lucrează în acest sector, cât şi pentru beneficiarii serviciilor acestora.

Aştept, în primul rând, un buget care să asigure finanţarea corespunzătoare a sectorului medical. Aşa cum am mai spus-o şi cu alte ocazii, orice discuţie privind sistemul de sănătate din România trebuie începută de la un mare şi dureros adevăr: serviciile publice suferă de o lipsă cronică a investiţiilor. De aici decurg toate neajunsurile în cascadă: oamenii care lucrează în sistem nu sunt plătiţi corespunzător rolului şi importanţei lor sociale, infrastructura medicală e deficitară, iar tinerii absolvenţi găsesc greu motive pentru a rămâne să lucreze în ţară. Toate aceste realităţi trebuie schimbate fundamental, iar pentru aceasta subfinanţarea cronică a sistemului trebuie să înceteze.

 Dacă nu se va întâmpla acest lucru, riscul este ca cea mai mare parte a pacienţilor, mai ales cei fără posibilităţi materiale să fie lăsaţi în voia sorţii şi la mila unui sistem public demoralizat şi destructurat. În aceste condiţii nu am face decât să trădăm principiul de justiţie socială, fundamental pentru orice stat responsabil. Obiectivul nostru este ca niciunui pacient care şi-a plătit conştiincios asigurarea de sănătate şi care are o problemă să nu i se mai spună vreodată că nu poate fi tratat din cauza fondurilor insuficiente.

Personal, consider că prin sprijinirea sectorului medical se pot obţine numeroase beneficii. Există analize serioase care arată că investind în sănătatea oamenilor, se pot obţine de cinci ori mai multă eficienţă, venituri şi creşterea PIB-ului. Pentru că oamenii sănătoşi muncesc mai mult, iar prin aceasta putem crea plus-valoare și bunăstare!

buget sanatate

Un gând despre “Declaraţie politică: Sănătatea nu este un cost, ci o investiţie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s