Pacienţii români trebuie să beneficieze cât mai repede de medicamente de ultimă generaţie

Declaraţia politică pe care am prezentat-o astăzi in plenul Senatului, porneşte de la o constatare, din păcate tristă, pentru sistemul de sănătate din România: pacienţii români sunt singurii din Uniunea Europeană care nu au acces la medicamentele de ultimă generaţie, care le-ar putea creşte şansele de vindecare şi speranţa de viaţă.

În momentul de faţă, 167 de molecule noi ori cu indicaţii terapeutice noi aşteaptă să intre pe noua listă, pe care Ministerul Sănătăţii se angajase s-o lanseze în dezbatere publică de mai multe ori anul acesta, însă nu a reuşit să respecte până acum niciuna dintre termenele propuse. Ultima variantă avansată este 15 noiembrie, termen până la care ministerul a promis că va face publică noua listă de medicamente care urmează să intre in vigoare odată cu pachetul de bază, pentru care termenul avansat a fost 1 februarie 2014.

Astfel, cel puţin teoretic, începând de anul viitor, bolnavii ar putea avea acces la tratamente noi şi mai eficiente. Practic însă, reprezentanţii pacienţilor consideră pe bună dreptate că, dată fiind subfinanţarea sistemului de sănătate, termenele propuse de către oficialii Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte introducerea unor noi medicamente în schemele de tratament nu vor putea fi respectate.

medicament

Am aflat cu îngrijorare că întârzierea publicării listei se datorează faptului că nu s-a finalizat încă evaluarea noilor molecule de către Comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii. Aş dori să fac apel la autorităţile sanitare competente să grăbească procedura, pentru ca miile de pacienţi din ţară să beneficieze cât mai curând de cele mai bune tratamente. Din punctul meu de vedere, acest ping-pong cu lista de medicamente noi şi întârzierile repetate ale ministerului nu fac bine nici credibilităţii autorităţilor şi nici pentru sănătatea pacienţilor. Ele îngrădesc accesul la medicamente de ultimă generaţie şi conduc la scăderea calităţii vieţii pacienţilor.

Sunt conştient că actualizarea listei presupune un efort mare de la bugetul de stat, însă beneficiile asupra stării de sănătate a populaţiei şi impactul pozitiv pe termen lung sunt mult mai importante. Trebuie să luăm în considerare şi faptul că în ultimii cinci ani statul român nu a mai făcut cheltuieli cu moleculele de ultimă generaţie. Chiar şi Bulgaria, ţara cu care suntem deseori comparaţi, a reuşit să-şi actualizeze regulat lista de medicamente compensate în ultimii ani. Potrivit Asociaţiei Naţionale de Pacienţi din Bulgaria, lista a fost actualizată, din 2012, de 4 ori! Asta în condiţiile în care în ţara vecină nu există taxa de clawback, prin care statul îşi poate echilibra bugetul prin taxarea producătorilor de medicamente.

Sper din tot sufletul ca şi la noi, începând din 2014, actualizarea, cel puţin anuală a listei de medicamente, să fie o regulă şi nu o excepţie!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s