Despre Rosia Montana, dezvoltare durabila si bunastare

La sfarsit de saptamana, la cabinetul meu parlamentar din Oradea am avut o intalnire foarte interesanta cu reprezentantii mai multor ONG-uri active in domeniul protectiei mediului si nu numai: Academia Civica Bihor, Ecotop Oradea, Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila si Centrul Regional de Supraveghere Ecologica „Muntii Apuseni”.

Subiectul pe care l-am discutat nu putea fi altul decat proiectul minier de la Rosia Montana. Trebuie sa apreciez echilibrul si pertinenta opiniilor exprimate; apreciez grija pentru mediul inconjurator si dezvoltare durabila, dar si mai mult grija reala a acestor militanti pentru oamenii din zona Rosia Montana, grija pe care, alaturi de multi romani, o impartasesc si eu.

Una dintre opiniile exprimate, la care subscriu si eu, a fost aceea ca avem nevoie investitori, avem nevoie de minerit si avem nevoie sa ne utilizam resursele, dar nu in orice conditii. Trebuie sa le utilizam in mod responsabil.

In ceea ce ma priveste, apreciez in continuare gestul Guvernului de a trimite acest proiect de lege, spre dezbatere, in Parlament, ca singura modalitate de a angaja o consultare mai larga cu toti cei interesati de subiect si sunt deschis tuturor initiativelor de dialog constructiv, care sa ne permita sa intelegem mai bine situatia creata.

Am spus acest lucru si la intalnirea avuta si doresc sa il afirm si cu aceasta ocazie: eu cred ca, in forma actuala, proiectul de lege propus nu poate fi votat. Este, in mod evident, un proiect care trebuie sa sufere multe modificari si imbunatatiri. Si acesta trebuie sa fie rolul dezbaterilor din Parlament!

Asadar, cel putin in forma actuala, eu nu voi vota acest proiect de lege.

Inteleg ca este frustrant sa traiesti deasupra unei comori, dar in acelasi timp sa iti vezi familia ca sufera, sa vezi cum copii tai nu au un viitor… De aceea, in urma discutiilor avute in ultimele saptamani cu numerosi cetateni sau reprezentanti ai societatii civile, una dintre initiativele imediate la care voi lucra este aceea de a legifera in domeniul procedurilor de clasificare a unei zone ca fiind monoindustriala. Si nu este vorba doar despre Rosia Montana! In opinia mea, o posibila reteta a dezvoltarii cu succes a unei zone este tocmai diversificarea. Nu se poate ca o comunitate intreaga sa depinda de un singur domeniu, fara a avea in vedere, pe termen mediu si lung, alternative pentru ca, in caz de orice, traiul acelor oameni si al copiilor lor sa ramana, in continuare, sustenabil!

Si as dori sa mai transmit un gand legat de o idee discutata recent cu colegii din conducerea PSD Bihor: ne dorim minerit, ne dorin locuri de munca, ne dorim un viitor mai bun pentru toti romani si o tara cat mai curata si ferita de poluare! Dar as vrea ca, la nivel de Guvern, in primul rand, precum si la nivelul firmelor mai mici sau mai mari, sa nu uitam ca una dintre adevaratele „comori” care ne stau la indemana (cu putin efort, reducand birocratia) sunt zecile de miliarde pe care Uniunea Europeana nu ni le da, ci ni le pune la dispozitie, pentru a implementa proiecte in masura sa creeze dezvoltare, locuri de munca, bunastare si, pana la urma, o viata mai buna pentru romani!

Reclame

8 gânduri despre “Despre Rosia Montana, dezvoltare durabila si bunastare

 1. Inainte sa ajungi sa te apuci de o treaba in primul rand trebuie sa vezi daca „se merita”:
  Extras din cifrele proiectului: ” 3,2 miliarde de dolari profit, adică 287.169 de dolari/hectar/400 de ani (timpul necesar ecologizarii, intretinerii sitului – descompunerea cianurilor etc etc), adică 719 dolari pe hectar în fiecare an” – aceasta este partea care revine Romaniei.
  „3.600 de locuri de muncă ale RMGC ar înseamna 0,32 locuri de muncă la hectar timp de 15 ani”.
  Nu mai intru in alte detalii, dar cifrele arata extrem de slab pentru Romania. Pretul platit in degradarea mediului, atingerea patrimoniului cultural este mult mai mare, aproape imposibil de cuantificat.
  Juridic treaba sta si mai rau – se incalca multe legi inclusiv Constitutia Romaniei si Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Unde este patriotismul si coloana vertebrala a Institutiilor statului Roman?
  Proiectul este nu rau ci foarte foarte rau pentru Romania. La banii respectivi (700$/an) cred ca nici in agricultura nu te poti lauda prea tare. Este zona muntoasa si cred ca ar scoate mult mai multi bani din plantatii de fructe de padure si oierit.

 2. Pingback: Florian Bodog, senator PSD: Proiectul de lege privind Rosia Montana nu poate fi votat, evident trebuie sa sufere multe modificari. Una dintre adevaratele comori care ne stau la indemana sunt zecile de miliarde din fonduri europene - Ultimile Stiri din Pre

 3. Pingback: snacknews » Florian Bodog, senator PSD: Proiectul de lege privind Rosia Montana nu poate fi votat, evident trebuie sa sufere multe modificari. Una dintre adevaratele comori care ne stau la indemana sunt zecile de miliarde din fonduri europene

 4. Pingback: Florian Bodog, senator PSD: Proiectul de lege privind Rosia Montana nu poate fi votat, evident trebuie sa sufere multe modificari. Una dintre adevaratele comori care ne stau la indemana sunt zecile de miliarde din fonduri europene | TokNok România

 5. Pingback: Florian Bodog, senator PSD: Proiectul de lege privind Rosia Montana nu poate fi votat, evident trebuie sa sufere multe modificari. Una dintre adevaratele comori care ne stau la indemana sunt zecile de miliarde din fonduri europene | LiMiT

 6. Pingback: Florian Bodog, senator PSD: Proiectul de lege privind Rosia Montana nu poate fi votat, evident trebuie sa sufere multe modificari. Una dintre… - Gogoloi

 7. ioana lucaciu

  „In intervalul 2006-2009 site-ul Camerei Deputatilor a gazduit acest sondaj online. O consultare a publicului care a avut si un rezultat covarsitor: 95,88% IMPOTRIVA (nu).
  Intre timp proiectul minier nu a suferit nicio modificare. Studiul de impact depus la Ministerul Mediului spre analiza nu a adus elemente noi. Singura schimbare s-a petrecut la nivelul „deschiderii” spre dialog a parlamentarilor…
  http://www.cdep.ro/informatii_publice/forum.dispPost?subid=1&tmpl=1 ” (comunicat Alburnus Maior)
  Cititi si comentariile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s