Întrebare parlamentară pentru includerea tuturor originilor/cauzelor de AVC în vederea încadrării în grad de handicap

Ieri a început cea de-a doua sesiune ordinară a Parlamentului din acest an. În prima ședință a Senatului am adresat o întrebare către Ministerul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice privind problema persoanelor care au suferit atacuri vasculare cerebrale (AVC), o afecţiune neurologică acută, gravă, rezultată în urma blocării irigării cu sânge a unei zone cerebrale sau prin hemoragie cerebrală. 

Atacul/ accidentul vascular cerebral este una principalele cauze ale mortalităţii, atât în România cât şi în întreaga lume. Dacă se continuă trendul actual,  până în anul 2030, AVC va deveni principala cauză a mortalităţii în lume, ajungând la aproximativ opt milioane de morţi în fiecare an. Statisticile privind incidenţa acestei afecţiuni în România sunt îngrijorătoare. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, țara noastră este printre primele locuri în lume în privinţa incidenței acestei afecțiuni. La noi se înregistrează aproximativ 300 de accidente vasculare cerebrale noi la suta de mii de locuitori, faţă de o medie europeană de până în 200.

Dincolo de deces, accidentul vascular cerebral poate cauza handicapuri fizice sau mentale permanente. La cabinetul meu parlamentar din Oradea mi-au fost prezentate, în ultimele luni, mai multe astfel de cazuri. Persoanele direct implicate reclamă faptul că statul român nu le oferă niciun ajutor financiar, sub forma indemnizaţiei de handicap bunăoară, întrucât Ordinul nr. 762/1992/2007 privind criteriile medico-psihosociale pe baza cărora se face încadrarea în grad de handicap nu include toate formele de atac vascular cerebral în rândul bolilor cu potenţial de încadrare în handicap. 

Accidentul-vascular-cerebral

Personal, consider inechitabilă o astfel de apreciere din partea autorităţilor statului, întrucât este unanim recunoscut că atacul vascular cerebral generează sechele de o amploare atât de mare încât pacientul devine dependent sau semidependent de ajutorul membrilor de familie. Dosarele bolnavilor suferinzi de sechele AVC sunt respinse sistematic de comisia de încadrare în grad de handicap pentru adulţi din cadrul Direcţiilor de Asistenţa Socială şi Protecţie a Copilului. Cei care totuşi obţin certificatul de handicap sunt încadraţi pe alte considerente, ţinându-se seama de alte diagnostice mai puţin grave decât sechelele AVC, de exemplu: poiliartrită reumatoidă, osteoporoză sau probleme oculare. Această situaţie a apărut pentru simplul motiv că acestea din urmă sunt reglementate de Ordinul 762/1.992/2007, în timp ce sechelele AVC sunt enumerate cu caracter limitativ în cuprinsul aceluiaşi act normativ sub titlul ’’Afecţiuni neurologice’’.

Anul acesta, prin Ordinul Nr. 692/982 din 23 mai 2013 s-au operat unele modificări, însă doar la capitolul „Funcţiile mentale” din anexa Ordinului nr. 762/1.992/2007.  Problema încadrării în grad de handicap a persoanelor ce au suferit atacuri vasculare cerebrale a rămas în continuare nerezolvată.

În contextul creşterii alarmante a incidenţei atacurilor vasculare cerebrale consider că este important ca Guvernul României să îşi îndrepte atenţia și asupra problemelor cu care se confruntă aceste persoane, respectiv familiile în a căror îngrijire se află. Tocmai de aceea, am solicitat Executivului să corecteze situația existentă și să modifice criteriile din Ordinul 762/1.992/2007, astfel încât să se ajungă la includerea tuturor originilor/cauzelor de AVC în vederea încadrării în grad de handicap. 

Reclame

2 gânduri despre “Întrebare parlamentară pentru includerea tuturor originilor/cauzelor de AVC în vederea încadrării în grad de handicap

  1. constantin

    Domnule Bodog, avand in vedere ca suntem o tara europeana, cel putin asa ne place sa credem, cei care au suferit atacuri vasculare cerebrale merita sa isi aiba locul pe acea lista de boli pentru a putea fi incadrati ca persoane cu dizabilitati, avand in vedere ca zona din care provin datorita radiatiilor emise de exploatarea uranifera Baita, numarul celor care sufera un atac vascular cerebral este in crestere, ca si bolnavii cu afectiuni nutritionale (diabetul zaharat non ori insulino-dependent), de asemenea de pe faimoasa lista lipsesc si bolnavii care sufera de hipoacuzie medie ori severa chiar si de surditate, cred ca e binevenita actiunea dumneavoastra cu complectarea pe care o aminteam.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s