Împotriva desființării spitalelor mici din România

Referitor la proiectul de Ordin al ministrului sanatatii pentru aprobarea normelor privind conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un spital in vederea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare, proiect publicat in urma cu o saptamana pe pagina de internet a Ministerului, doresc sa fac cateva observatii pe care le consider importante.

Pe langa alte prevederi menite sa modifice Ordinul ministrului sanatatii nr. 914/2006, modificarea definitiei spitalului, prin conditionarea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare de existenta unui numar de minim 20 de paturi, mi-a atras in mod deosebit atentia.

Am avut in aceasta perioada discutii pe marginea proiectului respectiv, atat cu colegi din judetul Bihor cat si cu medici din alte judete, iar concluzia unanima este ca, prin adoptarea unei noi definitii a unitatii spitalicesti, Ministerul Sanatatii risca sa devina responsabil pentru disparitia intregii retele de asistenta spitaliceasca de mici dimensiuni din Romania.

In calitate de senator, am votat cu incredere pentru mandatul de ministru al domnului Nicolaescu. La fel ca si domnia sa, cred in nevoia de reforma a sistemului de sanatate din Romania, la fel cum cred in necesitatea unui proiect de reforma clar, cu termene precise si o finalitate cat mai apropiata, o reforma care sa faciliteze accesul romanilor la servicii medicale de calitate si neingradite, atat in sistemul public cat si in cel privat. Mai cred insa ca este de datoria unui ministru, inainte de a aproba un Ordin care poate avea consecinte grave asupra sistemului medical autohton, sa ia in considerarea toate aspectele care decurg din aplicarea sa.

spital

In primul rand, modificarea propusa, care nu se regaseste in legislatia nici unui alt stat european, nu precizeaza ce se va intampla cu numeroasele unitati spitalicesti de mici dimensiuni care functioneaza in urma accesarii unor fonduri europene nerambursabile. In acest caz, desi conform normelor europene infrastructura finantata trebuie mentinuta pentru minim 5 sau 7 ani, spitalele respective, daca nu au 20 de paturi, se vor vedea ramase fara autorizatia sanitara de functionare. Este si cazul medicilor care au realizat aceste investitii din fonduri proprii sau credite bancare. Cine isi va asuma responsabilitatea pentru pierderile lor? Mai grav, sunt pusi in pericol atat pacientii unitatilor respective, cat si angajatii care muncesc acolo! Ministerul nu trebuie sa uite ca medicina este o profesie liberala, iar existenta ei, in mod natural si sanatos – dincolo de un prag minim pe care Guvernul are obligatia sa il stabileasca si sa il mentina – este stabilita de nevoile reale ale pacientilor. Consider abordarea aleasa ca fiind surprinzatoare pentru un ministru liberal.

Nu inteleg, de asemenea – in lipsa unui studiu de impact facut public, daca el exista, cum s-a ajuns la numarul minim de 20 de paturi. Este o modificare venita de nicaieri, nefundamentata si care nu are cum sa serveasca omului bolnav, care are nevoie de asistenta medicala!

In lipsa unei strategii reale pentru reforma sistemului romanesc de sanatate, o asemenea masura, ca si altele care au mai fost si care vor urma, pot modifica fundamental sistemul, fara a avea o viziune strategica asupra ansamblului. Masurile punctuale, care se vor genera unele pe altele, si lipsa asumarii unei Legi a sanatatii, nu ne duc acolo unde ne dorim cu totii. Dar si acest aspect, fara o dezbatere reala, este un lucru de care nu suntem inca siguri…

Salut insa intentia ministrului si a Ministerului de a face ordine intr-un sistem cu o functionare complexa, dar esential pentru toti romanii. De aceea, sper ca observatiile mele sa fie luate in considerare. Din punctul meu de vedere, o conditie pentru realizarea acestui deziderat nu este aceea de a stabili, arbitrar, un numar minim de paturi ci, asa cum am mai spus de multe ori, stabilirea unor criterii minimale pentru servicii medicale de calitate. Eu cred ca interesul nostru comun este acela de a oferi romanilor accesul facil la aceste servicii, indiferent ca vorbim despre un spital cu 10 paturi sau unul cu 1.000.

Nu in ultimul rand, ca si reprezentanti ai USL, nu trebuie sa uitam niciodata greselile vechii guvernari, inchiderea a zeci de spitale, medicii si asistentii ramasi fara loc de munca, oamenii bolnavi care nu au mai putut primi ingrijire! Am luptat impotriva acelei masuri iresponsabile si este de datoria mea sa previn repetarea unei astfel de situatii.

De aceea, insistand asupra necesitatii stabilirii unor criterii minimale pentru servicii medicale de calitate, imi exprim speranta ca aceste consideratii, precum si alte opinii pertinente care se aud in toata tara, vor ajuta Ministerul Sanantatii sa ia o decizie mai buna, mai inteleapta si avand mereu in minte faptul ca nevoia de a face ordine in sistem inseamna, in realitate, cresterea accesului neingradit al romanilor la servicii medicale de calitate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s