Despre numărul de parlamentari şi calitatea parlamentului

Proiectul de revizuire a Constituţiei a primit raportul favorabil de la Comisia parlamentară pentru revizuirea Legii fundamentale. După votul de săptămâna aceasta din Comisie, proiectul va fi trimis la Consiliul Legislativ şi la Curtea Constituţională (CCR), care vor transmite un punct de vedere. Pasul următor constă în supunerea proiectului de revizuire la vot, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat. Ulterior, proiectul va merge din nou la CCR, care va trebui să dea un aviz, de data aceasta obligatoriu. În cazul unui răspuns pozitiv, va fi organizat un referendum, în caz contrar, proiectul se reîntoarce în Parlament.

Aş vrea să mă refer puţin la un articol foarte discutat şi disputat în aceste zile. Este vorba despre limitarea prin textul constituţional al numărului de parlamentari.

Articolul 62, alineatul 3 din textul aprobat miercuri prevede că „numărul deputaţilor nu poate fi mai mare de 300. La acest număr se adaugă reprezentanţii minorităţilor naţionale”. Practic, prin această prevedere, noua Constituţie va constrânge Parlamentul ca, atunci când va elabora Legea electorală, să facă în aşa fel încât numărul de 300 de deputaţi să nu poată fi depăşit. La acest număr se vor adăuga apoi deputaţii minorităţilor naţionale. În interpretarea mea, acest lucru nu înseamnă că viitorul parlament va avea fix 300 de deputaţi. Ei pot fi şi mai puţini, pot fi 200, 100, teoretic chiar mai puţini. Legea electorală va fi cea care va preciza atât numărul final, cât şi modalitatea de alegere a viitorilor parlamentari.

sedinta-senat-voturi

Această „obsesie” larg răspândită vizavi de numărul parlamentarilor, din punctul meu de vedere, este una păguboasă şi, practic, e o temă falsă folosită de unii în scopuri pur electorale. Nici calitatea instituţională a unui Parlament şi nici calitatea democraţiei într-o ţară nu depind de numărul de parlamentari, ci de calitatea acestora! Putem avea un parlament cu 100 de parlamentari inactivi, nu ne va ajuta cu nimic că sunt doar 100, la fel cum putem avea un parlament cu 500 de membri foarte activi. Limitarea numărului nu mi se pare un argument nici suficient şi nici necesar. Într-adevăr, numărul actual de 588 de parlamentari este un număr mare, însă ce vreau eu să spun este că nu trebuie să ne cramponăm (deşi unii o fac din demagogie sau populism) strict pe numărul de parlamentari, ci ar fi poate mai util să vorbim despre modul în care partidele îşi selectează viitorii candidaţi, despre criteriile pe care aceştia trebuie să le îndeplinească, despre calităţile acestora.

Astăzi, din cauza unei legi strâmbe avem un parlament supraponderal, care, de multe ori este departe de a fi eficient şi reprezentativ. Dar acest lucru se poate corecta foarte uşor printr-o lege electorală bine gândită, discutată cu specialişti din domeniu, cu forţele politice.

În ceea ce priveşte sistemul bicameral, păstrat de textul constituţional, cred că s-a optat pentru un astfel de sistem pentru a avea mai multe dezbateri si un filtru în plus pentru controlul legilor. Mai mult decât atât, bicameralismul va fi unul funcţional în contextul regionalizării, când Senatul va fi camera unde vor fi reprezentate autorităţile locale şi regionale.

Lista completă a modificărilor propuse în comisia parlamentară o puteţi găsi aici: Amendamente Constituţie adoptate de Parlament

Un gând despre “Despre numărul de parlamentari şi calitatea parlamentului

  1. Pingback: Despre numărul de parlamentari şi calitatea parlamentului - Partidul Social Democrat – Bihor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s