Inițiativă legislativă pentru alocarea a minim 6% din PIB pentru Sănătate

Împreună cu colegul meu senator, domnul doctor Valeriu Boeriu (PNL) am depus săptămâna aceasta la Parlamentul României o inițiativă legislativă importantă pentru funcționarea sistemului public de sănătate din Romania. Ea vizează alocarea a minim 6% din Produsul Intern Brut pentru finanțarea acestui domeniu.

Reforma în domeniul sănătăţii ne-a preocupat intens în ultimii douăzeci de ani, şi acest aspect se vede clar în multele iniţiative legislative şi modificări ale legilor cadru. Însă, această reformă continuă nu şi-a atins încă obiectivul de primă importanţă: finanţarea adecvată a sistemului medical şi capacitarea sa pentru a oferi servicii de calitate în condiţii optime. Relevant în susţinerea unei alocări bugetare adecvate sectorului de sănătate publică este exemplul altor state europene, comparabile cu România. Conform EUROSTAT, Ungaria alocă domeniului sănătăţii 7,6% din PIB, Cehia 7,2%, Polonia 6,5%, Slovacia 8,4. Mai mult decât atât, inclusiv în ultimii ani, marcaţi de criza financiară generalizată, finanţarea sănătăţii nu a avut de suferit în Europa aşa cum s-a întâmplat în România. Din contră, capitolele prioritare în alocarea bugetară au rămas sănătatea, educaţia sau cercetarea.

Din punctul meu de vedere, așa cum am mai spus-o, orice discuție privind sistemul de sănătate din România trebuie începută de la un mare și dureros adevăr: serviciile publice suferă de o lipsă cronică a investițiilor. De aici decurg toate neajunsurile în cascadă: oamenii care lucrează în sistem nu sunt plătiți corespunzător rolului și importanței lor sociale, infrastructura medicală e deficitară, iar tinerii absolvenți găsesc greu motive pentru a rămâne în țară. Toate aceste realități trebuie schimbate fundamental, iar pentru aceasta subfinanțarea cronică a sistemului trebuie să înceteze. Continuând politica de reduceri a cheltuielilor și a investițiilor riscul este ca cea mai mare parte a pacienților, mai ales cei fără posibilități materiale să fie lăsați în voia sorții și la mila unui sistem public demoralizat și destructurat. În aceste condiții nu am face decât să trădăm principiul de justiție socială, fundamental pentru orice stat responsabil. Obiectivul nostru este ca niciunui pacient care și-a plătit conștiincios asigurarea de sănătate și care are o problemă să nu i se mai spună vreodată că nu poate fi tratat din cauza fondurilor insuficiente.

pib sanatate

Având în vedere aceste argumente,am propus modificarea şi completarea articolului 256 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Astfel, alineatul 1 al acestui articol s-ar modifica după cum urmează: 

“Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate nu poate să fie mai mic de 6% din produsul intern brut şi se formează din:
a) contribuţii ale persoanelor fizice şi juridice;
b) subvenţii de la bugetul de stat suficiente pentru a garanta faptul că Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate reprezintă cel puţin 6% din produsul intern brut;
c) dobânzi, donaţii, sponsorizări, venituri obţinute din exploatarea patrimoniului CNAS şi caselor de asigurări, precum şi alte venituri, în condiţiile legii.
d) sume din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii Publice”.

Inițiativa noastră s-a bucurat de un sprijin larg în rândul celor două grupuri parlamentare din care facem parte (PNL și PSD), ceea ce ne face să fim optimiști în ceea ce privește șansele de reușită pentru adoptarea acestei inițiative legislative. Vă voi ține la curent cu evoluția lucrurilor. 

Reclame

Un gând despre “Inițiativă legislativă pentru alocarea a minim 6% din PIB pentru Sănătate

  1. Pingback: Inițiativă legislativă pentru alocarea a minim 6% din PIB pentru Sănătate - Partidul Social Democrat – Bihor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s