Întrebări parlamentare despre problema pacienţilor cu probleme cardiovasculare și dezvoltarea turismului medical

 În ultima săptămână, am adresat două întrebări miniștrilor Guvernului USL.

Prima dintre ele se adresează Ministerului Sănătății și vizează problema pacienţilor cu probleme cardiovasculare.  Așa cum se știe, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces atât în România cât şi în Europa. Ultimul raport al Societăţii Europene de Cardiologie făcut public în anul 2012 relevă faptul că anual 60% dintre decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare. Statisticile plasează România pe locul trei la nivel european la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, după Bulgaria şi Ucraina. Aceleași statistici arată că la nivelul Uniunii Europene, România alocă cei mai puţini bani pentru îngrijirea bolnavilor, aproximativ 48 euro/persoană/an, cu toate că, practic, dintre bolile cronice, cele cardiovasculare sunt cele mai uşor de prevenit. Mai mult decât atât, conform unor estimări, ţara noastră pierde anual circa 2,5 miliarde euro rezultaţi din scăderea productivităţii în cazul bolnavilor care nu mai pot munci din cauza stării de sănătate precare sau a membrilor familiei care sunt nevoiţi să rămână acasă să îi îngrijească.

cardio

Având în vedere acest context, am întrebat Ministerul Sănătății care este strategia abordată pentru ca sănătatea pacienţilor cardiovasculari să fie semnificativ îmbunătăţită. De asemenea, am solicitat să mi se comunice data la care se va actualiza lista medicamentelor compensate pentru bolnavii cu probleme cardiovasculare, având în vedere că ultima actualizare a fost realizată în 2008, iar de atunci la nivel european, au fost lansate mai multe tratamente inovatoare, mai eficiente şi mai bine tolerate care încă nu sunt disponibile pacienţilor români.

Cea de-a doua întrebare parlamentară am adresat-o doamnei Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism și vizează măsurile avute în vedere pentru stimularea și dezvoltarea turismului medical din România. Demersul meu vine în contextul în care, începând cu luna octombrie a acestui an, România va transpune Directiva 24/2011 a Uniunii Europene privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere. Asigurând o mobilitate mai mare a pacienților, acest lucru reprezintă o oportunitate importantă pentru dezvoltarea turismului medical din țara noastră. Există și modele de succes și exemple de bune practici în țări învecinate, precum Austria și Ungaria, unde acest tip de turism asigură venituri consistente la bugetele locale și naționale.

La noi, în zona stațiunii Băile Felix (care este cea mai mare stațiune balneo-climaterică cu funcționare permanentă din țară) ar exista posibilitatea dezvoltării turismului medical dedicat persoanelor cu disabilități. Avem deja un Spital Clinic de Recuperare Medicală cu tradiție, aflat în subordinea Ministerului Sănătății și care asigură servicii de reabilitare comprehensivă la diferite nivele: consultaţii de specialitate, internare, tratament ambulator. Există și alte posibile nișe cum ar fi stomatologia. Cu specialiștii existenți și cu prețurile practicate de aceștia, țara noastră ar putea avea un avantaj competitiv și în acest domeniu. La nivel național, s-ar putea, desigur, dezvolta și alte specializări și sectoare, în funcție de specificul fiecărei zone.  

spitalfelix

Anunțuri

2 gânduri despre “Întrebări parlamentare despre problema pacienţilor cu probleme cardiovasculare și dezvoltarea turismului medical

 1. Buna ziua,

  Personal, consider ca turismul medical necesita inainte de toate… cheltuieli. Tot „turism medical” este, pana la urma, si deplasarea in tara prin unitati spitalicesti si la medici de prestigiu in cautarea si aflarea unui diagnostic cat mai exact, fapt care implica, de asemenea, cheltuieli. De aceea, ma gandeam ca o solutie pentru reducerea acestui „turism” aBuna ziua,

  1. Personal, consider ca turismul medical necesita inainte de toate… cheltuieli. Tot „turism medical” este, pana la urma, si deplasarea in tara prin unitati spitalicesti si la medici de prestigiu in cautarea si aflarea unui diagnostic cat mai exact, fapt care implica, de asemenea, cheltuieli. De aceea, ma gandeam ca o solutie pentru reducerea acestui „turism” ar consta in organizarea de sedinte de TELEDIAGNOSTIC. La fel cum in prefecturi, de exmplu, se organizeaza saptamanal telesedintele de informare si organizare la nivel national, la fel ar putea sa beneficieze fiecare spital judetean din tara, de exemplu, de o camera de telediagnostic in care medicii sa prezinte cazuistica mai „speciala” pentru elucidarea unor diagnostice dificile prin contributia si aportul efectiv al tuturor specialistilor prezenti in acel moment la sedinta de TELEDIAGNOSTIC.

  2. As mai propune un proiect, de exemplu, prin care lucrarile de licenta din invatamantul de stat sa aiba un domeniu de aplicabilitate obligatoriu la stat, in proportie de minimum 10% pe facultate. Dece sa nu beneficieze si statul roman de pe urma supraspecializarilor oferite gratuit in diverse domenii. Astfel, un minimum 10% din lucraririle de licenta sa aiba obligatoriu o aplicabilitate la stat. De exemplu, lucrarile celor de la informatica, de exemplu, sa fie directionate ca studiu si aplicabilitate spre cerintele spitalelor de exemplu, prin creerea de software de specialitate. Se stie ca acest tip de software este foarte scump si costa statul enorm, iar in directia persoanelor cu deficiente acesta este aproape inexistent.

  3. Propunere de “parteneriat public-privat”, intre cei de la Honda si cateva spitale universitare (Baile Felix) din tara, unde la sectiile de neurologie sa se aduca in premiera cativa roboti Honda de asistenta (oricum acesta e viitorul), inclusiv cateva unitati “walking assist” existente déjà pe piata din 2008. S-ar “anima” in acest fel si acest domeniu al medicinii, dar, mai important, s-ar oferi un puternic si relevant material de studiu studentilor de la noi, inclusiv introdecerea unei noi disciplini universitare, atat pentru studentii de la informatica cat si pentru cei de la medicina.

  4. O Lege efectiva a transplantului si a donarii de organe, care sa vizeze inclusiv posibilitatea detinutilor cu pedepse deosebit de grave sa participe cu anumite beneficii la acest program.

  Cu mult respect,
  Vasile Giurgiu

  As mai propune un proiect, de exemplu, prin care lucrarile de licenta din invatamantul de stat sa aiba un domeniu de aplicabilitate obligatoriu la stat, in proportie de minimum 10% pe facultate. Dece sa nu beneficieze si statul roman de pe urma supraspecializarilor oferite in diverse domenii. Astfel, minimum 10% din lucraririle celor de la informatica, de exemplu, sa fie directionate ca studiu si aplicabilitate spre cerintele spitalelor de exemplu, prin creerea de software de specialitate. Se stie ca acest tip de software este foarte scump si costa statul enorm, iar in directia persoanelor cu deficiente acesta este aproape inexistent.

 2. Pingback: Întrebări parlamentare despre problema pacienţilor cu probleme cardiovasculare și dezvoltarea turismului medical - Partidul Social Democrat – Bihor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s