Întrebare parlamentară privind sistarea finanțării programului național pentru depistarea cancerului de col uterin

În urmă cu câteva săptămâni am adresat o interpelare către Ministerul Sănătăţii pe tema creşterii eficienţei campaniei de screening naţional pentru depistarea cancerului de col uterin. În ultima perioadă, am primit mai multe sesizări de la paciente din municipiul Oradea prin care mi s-a adus la cunoștință faptul că nu au putut efectua în mod gratuit testele Babeș Papanicolau. Cauza acestei situații este sistarea finanțării ca urmare a transferării programului de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate către Ministerul Sănătății, prin Direcțiile Județene de Sănătate Publică.

Având în vedere această problemă şi importanța prevenției în cazul cancerului de col uterin, săptămâna aceasta am adresat o întrebare parlamentară către Ministerul Sănătăţii, solicitând informaţii despre momentul în care se va relua programul național de screening, precum şi despre bugetul alocat pentru anul 2013.

Campania naţională pentru depistarea cancerului de col uterin a fost lansată de către Ministerul Sănătăţii în septembrie 2012. În cadrul ei, orice femeie cu vârsta între 25 – 64 ani poate beneficia de testul Babeş Papanicolau în mod gratuit. Pentru a ajunge să îşi facă testul, pacientele trebuie să se prezinte la medicul de familie, care le îndrumă spre un spital specializat. În județul Bihor, două unități spitalicești realizează astfel de analize: Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea şi Spitalul Pelican Oradea.

papa-nicolau-test

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s