Interpelare privind campania pentru depistarea cancerului de col uterin

În luna septembrie 2012, Ministerul Sănătății a lansat campania naţională pentru depistarea cancerului de col uterin. Astfel, orice femeie cu vârsta între 25 – 64 ani poate beneficia de testul Babeş Papanicolau în mod gratuit. Pentru a ajunge să îşi facă testul, pacientele trebuie să se prezinte la medicul de familie, care le îndrumă spre un spital specializat. În județul Bihor, două unități spitalicești realizează astfel de analize: Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea şi Spitalul Pelican Oradea.

Gynecology

Din nefericire, în județul Bihor există un număr mare de medici de familie care nu s-au înscris până acum în program pentru a presta servicii în favoarea derulării acestui test. Totodată, cu toate că este gratuit, puţine femei cu vârstă eligibilă s-au prezentat la screening. pe cale de consecință, județul nostru este pe locurile codașe, la nivel național, în ceea ce privește eficiența acestei campanii. Din datele pe care le dețin, la Spitalul Pelican Oradea, de exemplu, până acum şi-au făcut testul 3.500 de femei, în timp ce la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea doar 854 de persoane. Conform informațiilor furnizate de către Maternitatea Oradea, în județul Bihor sunt 166393 de doamne şi domnişoare cu vârsta între 25-64 de ani, eligibile pentru screeningul naţional gratuit, din care, anual, 33279 ar trebui să îşi facă testul. 

Pornind de la această situație problematică și având în vedere importanța prevenției în cazul cancerului de col uterin, am adresat o interpelare Ministerului Sănătății în care am cerut să mi se comunice ce măsuri se au în vedere pentru a stimula o implicare mai mare a medicilor de familie și pentru o mai bună mediatizare a acestei campanii, astfel încât să crească numărul femeilor care beneficiază de aceste teste gratuite. 

Un gând despre “Interpelare privind campania pentru depistarea cancerului de col uterin

  1. Pingback: Întrebare parlamentară privind sistarea finanțării programului național pentru depistarea cancerului de col uterin | Florian Bodog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s