Măsuri pentru rezolvarea problemei citostaticelor

În urmă cu o săptămână, printr-o întrebare adresată Ministerului Sănătății, am încercat să atrag atenția asupra problemei citostaticelor. Totul a pornit de aici.

Am considerat necesar să mă adresez ministerului pentru a  urgenta găsirea unor soluții reale care să rezolve problema crizei medicamentelor oncologice.

Iată că, ieri, impulsionat poate și de demersul meu, ministerul a anunțat câteva măsuri prin care încearcă să pună ordine în sistem și să vină în ajutorul pacienților.

  • Printr-un ordin de ministru semnat ieri, 1 aprilie 2013, până la sfârșitul anului se suspendă activitățile de export paralel pentru medicamentele oncologice monitorizate. Practic, acest export paralel este una dintre cauzele principale ale crizei medicamentelor oncologice.
  • De asemenea, s-a dispus monitorizarea zilnică a consumului stocurilor de medicamente la nivelul spitalelor.
  • Compania Națională ”Unifarm” a demarat deja proceduri de achiziție în regim de urgență pentru achiziționarea acestor produse deficitare. Deși există o perioadă de minim 6 luni în care producătorul poate pune la dispoziție aceste produse, s-a reușit scurtarea acestor termene la o serie de medicamente.
  • Prin viitorul Contract Cadru și Hotărârea de Guvern privind Programele Naționale de Sănătate, Ministerul Sănătății intenționează ca toate medicamentele care au prețul cel mai mic și pentru care pacientul nu plătește nimic, să fie asigurate în procent de minim 50% din necesarul pieței de către producător.

Doresc să îmi exprim pe această cale satisfacția față de reacția promptă a Ministerului Sănătății și sper ca, până la sfârșitul acestui an, problema citostaticelor să fie soluționată pe deplin. De asemenea, doresc să-i asigur pe toți cei afectați că voi rămâne activ în monitorizarea atentă a situației și, ori de câte ori va fi nevoie, voi întreprinde și alte demersuri în interesul pacienților și a rudelor acestora.

 cito

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s