Din nou despre reorganizarea sistemului de sănătate publică

Săptămâna aceasta, la grupul parlamentar de la Senat al PSD am avut o discuție cu ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu privind intențiile și planurile acestuia de reorganizare a sistemului național de sănătate.

Am să fiu cât se poate de sincer: concluzia senatorilor PSD după această discuție a fost de a NU susține măsurile preconizate de ministru. Iar argumentele noastre au fost cât se poate de solide.

În primul rând, măsurile de reorganizare anunțate sunt simple declarații de intenție; asupra lor nu a existat o consultare cu specialiștii noștri și nici nu există un consens politic. Domnul ministru s-a grăbit puțin să anunțe anumite măsuri asupra cărora nu există o înțelegere nici în Guvern și nici în USL. Guvernul USL din care face parte și domnul Nicolăescu a câștigat puterea prin votul democratic al românilor: tocmai de aceea cred că el nu trebuie să devină un mijloc de afirmare individuală, ci dimpotrivă să însemne valoficarea unei oportunități unice de a readuce țara pe drumul cel bun și de a asigura un trai mai bun pentru fiecare român. Ce vreau să spun este că prin astfel de abordări este posibil să câștigi la nivel individual (de exemplu, imagine), însă cu certitudine vom pierde la nivel de echipă. Ce este mai grav nu este că pierde o echipă aflată temporar la cârma Puterii, ci că se va pierde încrederea abia câștigată a românilor.

Toți susținem că este nevoie de anumite schimbări și reforme în domeniul sănătății, însă la fel cum a spus și premierul Victor Ponta, este foarte important și cum facem aceste lucruri. Putem fi de acord cu domnul ministru asupra obiectivelor propuse (eficientizarea și îmbunătățirea sistemului), însă avem viziuni diferite în ceea ce privește mijloacele prin care putem atinge aceste obiective. Or, în acest caz soluția ar trebui să reiasă în urma dialogului și a consensului.

În al doilea rând, ”reformele” structurale ale ministerelor cu valențe regionale ar trebui să se implementeze abia după ce va exista o decizie politică clară în ceea ce privește delimitarea viitoarea regiuni administrative și atribuțiile acestora. Vom susține orice măsură de reorganizare care este bine explicată și bine fundamentată și vine în sprijinul pacienților și a celor care lucrează în sistemul de sănătate. Nu susținem însă măsuri care vor stârni nemulțumiri și care vor pune oamenii și medicii pe drumuri.

De asemenea, susținem o regionalizare care va simplifica și îmbunătăți actul administrativ și va reduce birocrația. Cu toții ne dorim o regionalizare care să îmbunătățească accesul oamenilor la serviciul public și nu doar de dragul reformei. Cred că aici este cel de-al doilea punct vulnerabil al proiectului ministerial: măsurile propuse contrazic flagrant principiile unei regionalizări sănătoase. Practic se iau atribuții de la nivel local și județean și sunt transferate la nivel regional și central. Mă refer aici la reorganizarea Direcțiilor de Sănătate Publică și a Seviciului de Ambulanță, precum și la programele de sănătate publică și centralizarea achizițiilor publice. Sensul regionalizării ar trebui să fie invers: să descentralizăm și să întărim autoritățile locale; să luăm atribuții de la ministere și autorități centrale – agenții, autorități, etc – și să le dăm la nivel local și regional. În acest sens, nu înțeleg de ce pe de o parte sunt vizate reducerea unor posturi din sistem, dar în același timp, se propune și înființarea unor agenții centrale cu personalitate juridică, unde vor trebui făcute angajări! Nu cred că este cel mai bun semnal pe care îl putem transmite!

În concluzie: reforma în sănătate nu trebuie făcută pe genunchi și în pripă. Să așteptăm să vedem cum se va finaliza procesul de regionalizare și între timp să ne gândim foarte bine ce măsuri dorim să luăm, cu ce costuri și cu ce beneficii! 

dsp_bihor

Anunțuri

2 gânduri despre “Din nou despre reorganizarea sistemului de sănătate publică

  1. Pingback: Din nou despre reorganizarea sistemului de sănătate publică - Partidul Social Democrat – Bihor

  2. Pingback: 7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății - Partidul Social Democrat – Bihor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s