Întrebare adresată ministrului sănătății privind viitoarele Autorități Regionale de Sănătate Publică

Reorganizarea sistemului național de sănătate publică a ajuns una dintre cele mai discutate și dezbătute teme în mediul politic și medical. 

Ministerul Sănătății a supus recent spre dezbatere publică un proiect de restructurare organizatorică ce prevede înființarea a 8 Autorități Regionale de Sănătate Publică – ce vor avea în subordine 34 de Oficii județene de sănătate publică (OJSP). Pe același model se propune și reorganizarea Serviciului de Ambulanță și a sistemului național de transfuzie sanguină. 

Pe această temă, ieri seară, în plenul Senatului am adresat o întrebare către ministrul Nicolaescu, fiind curios să aflu care vor fi criteriile, în afara celor geografice, pe baza cărora se vor stabili sediile viitoarelor Autorități Regionale de Sănătate Publică, rezultate ca urmare a transformării și reorganizării actualelor componente ale sistemului național de sănătate. 

Cred că este o întrebare legitimă în condițiile în care, pe de o parte, la ora actuală, nu există o decizie oficială privind capitalele viitoarelor regiuni administrative, iar pe de altă parte, există regiuni unde mai multe localități au universități de medicină cu tradiție și cu specialiști recunoscuți (de exemplu, în regiunea noastră, municipiile Oradea și Cluj Napoca) și care, astfel, pot emite pretenții pentru a deveni sediile viitoarelor Autorități Regionale. 

dsp-bihor-de-craciun

Alte noutăți (contestate de unii, apreciate de alții) ale proiectului prezentat de Ministerul Sănătății sunt înființarea a două agenții în subordinea Bucureștiului: Agenția Națională de Programe de Sănătate care va gestiona programele naţionale de sănătate și Agenția Națională de Achiziţii şi Investiţii în Sănătate (ANAIS) care se va ocupa de achizițiile centralizate pentru întregul sistem sanitar. 

Răspunzând unei întrebări de la presă, premierul Victor Ponta a făcut următoarea declaraţie pe acest subiect:

„Ideea de a merge mai departe cu reforma în sănătate e un lucru pe care îl susţin. Şi, din punctul acesta de vedere, domnul Nicolăescu are sprijinul meu. Însă lucrurile trebuie discutate cu toţi cei implicaţi, fie că vorbim de direcţiile de sănătate publică, eu personal sunt de acord şi cred că e un lucru bun să treacă la autorităţile locale şi asta am discutat cu colegii mei, preşedinţi de consilii judeţene. Casa Naţională continuă să existe şi va continua, pentru că nu avem un alt sistem care să funcţioneze. Fără Casa Naţională şi fără case organizate într-un mod în care să fie mai puţină birocraţie şi un acces direct… La fel, trebuie discutat despre sistemul de intervenţii, ambulanţe. Colegii mei spuneau că sistemul de ambulanţă poate foarte bine să treacă tot la autorităţile locale odată cu direcţiile de sănătate publică. De altfel, au trecut spitalele, deci ar avea un sens şi o logică. E un gen de reformă pe care trebuie, în primul rând, să o explicăm foarte bine – şi aici şi ministrul, şi preşedintele Casei Naţionale, şi toţi ceilalţi trebuie să explice oamenilor ce vrem să facem, nu doar să îi anunţăm că de mâine se întâmplă ceva. Sănătatea este un domeniu mult prea sensibil ca să faci lucrurile fără să le explici înainte. În al doilea rând, trebuie văzuţi exact paşii prin care se continuă reforma. Nu vorbesc despre detalii pentru că nu acesta e rolul meu, însă, repet, reforma, da, trebuie să continuăm în sănătate cu reforma şi trebuie să luăm fiecare element în parte şi să-l gândim foarte bine, să-l explicăm, să-l discutăm cu toţi cei implicaţi – vorbesc de medici, vorbesc de sindicate, vorbesc de autorităţi locale, vorbesc de pacienţi, de asociaţiile de pacienţi, în aşa fel încât intenţiile bune să se şi materializeze şi să fie înţelese, că altfel degeaba ai intenţii bune dacă nu le explici bine şi nu e de acord şi pacientul. Aşa e în sănătate, dacă vrei să-l operezi, dar pacientul nu vrea, e aproape sigur că operaţia va eşua. Dar altfel, ideea de a continua un proces de restructurare şi de reformă în sănătate e o idee pe care o susţin şi pe care, până la urmă, o susţine toată lumea. Important e cum să facem lucrul acesta”.

Anunțuri

Un gând despre “Întrebare adresată ministrului sănătății privind viitoarele Autorități Regionale de Sănătate Publică

  1. Pingback: Șomajul în rândul tinerilor, îmbunătățirea condiției copiilor și finanțarea medicinei dentare - Partidul Social Democrat – Bihor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s