Despre regionalizare și capitala de regiune

Astăzi colegul Cseke Attila, deputat UDMR de Bihor a organizat la Oradea o dezbatere pe tema regionalizării. Din păcate, din motive obiective nu am putut participa la eveniment, fiind plecat din localitate. Tocmai de aceea, aș dori să îmi prezint aici punctul de vedere pe această temă, punct de vedere împărtășit și susținut de toți parlamentarii și întreaga conducere a PSD Bihor.

Înțeleg că la finalul dezbaterii s-a semnat și un document public, asumat de toți factorii politici din județul Bihor (pe care il voi semna si eu cand ma intorc la Oradea), pentru ca Oradea să devină capitala viitoarei regiuni administrative, iar interesele județului Bihor să fie protejate în noua configurație regională.

Din punctul meu de vedere, cea mai mare miză a reorganizării administrative a țării este să ne asigurăm că actualele județe nu-și vor pierde din influență, ci din contră ele se vor întări, atât din punct de vedere instituțional, cât și în ceea ce privește resursele financiare pe care le gestionează. Acesta trebuie să fie obiectivul descentralizării. Personal, m-aș bucura ca orașul nostru să devină capitală de regiune, însă sunt conștient că suntem într-o competiție acerbă cu Cluj Napoca și, fie vrem sau nu să recunoaștem, pornim cu șansa a doua. Pe de altă parte, pe noi, bihorenii nu ne ajută cu nimic dacă se crează un alt nivel administrativ; dacă decizia politică sau administrativă se mută de la București la Cluj sau chiar și la Oradea, însă nu vom avea putere mai mare și bani mai mulți pentru proiectele de dezvoltare locală. Cu ce ne ajută că Oradea va fi capitală de regiune, dacă această regiune va fi una săracă și lipsită de putere? Cu ce ne ajută ca Oradea să fie capitală regională, dacă vom avea în continuare cele mai mici salarii sau cele mai proaste drumuri din țară? De aceea, cred că, înainte de a desena noile regiuni și de a ne pronunța unde vor fi capitalele acestora, este foarte important să întărim autonomia locală și să stabilim foarte clar atribuțiile regiunilor și care va fi relația lor cu județele.

Pe de altă parte, mă număr și eu printre cei care doresc aplicarea unui principiu, eu l-am denumit al complementarității – care pe cât de simplu, este pe atât de, zic eu, corect; dacă vom reuși să-l punem în practică vom putea evita concentrarea puterii într-un singur pol și să asigurăm o dezvoltare echilibrată a întregii regiuni: dacă un oraș va fi capitala viitoarei regiuni, atunci președintele sau guvernatorul acelei regiuni să fie dintr-un alt oraș și dintr-un alt județ din regiune (de preferință, cel de-al doilea oraș ca importanță din acea regiune). Concret: dacă Cluj Napoca va fi capitala, președintele/guvernatorul să fie din Oradea. Șau invers!

Dacă reușim să obținem aceste două lucruri – întărirea județelor și aplicarea principiului complementarității – cred că nici nu mai contează atât de mult unde va fi capitala regiunii!

ro-regiuni

Notă

Proiectul de regionalizare propus de USL prevede 8 regiuni administrative, formate pe actualele regiuni de dezvoltare economică, județul Bihor urmând a face parte din actuala Regiune Nord-Vest. Proiectul urmează să fie dezvoltat în următoarea perioadă și supus dezbaterii publice. Aștept și eu părerile dvs – pro sau contra – pe această temă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s