Oradea are, de azi, un Centru Oncologic

Centrul oncologic inaugurat astăzi în prezența ministrului sănătății, dl. Raed Arafat este una dintre cele mai importante investiţii realizate în ultimii 40 de ani în sistemul sanitar orădean. Este o realizare a mai multor factori implicați: autorități și firme locale, parlamentari, Ministerul Sănătății.

Necesitatea realizării acestei investiţii s-a impus atât datorită numărului mare a bolilor oncologice în judeţul nostru, cât şi stării improprii a clădirii în care îşi desfăşurau activitatea medicală secţiile de oncologie.

Clădirea dată în funcțiune asigură circuitele necesare desfăşurarii în sistem integrat a serviciilor medicale oncologice. La parter sunt amplasate cabinetele ambulatorii de oncologie medicală, 20 paturi pentru spitalizarea de zi şi laboratorul de radioterapie. Etajele I şi II sunt destinate secţiei oncologie medicală, cu 70 paturi spitalizare continuă, organizate în 35 saloane a câte două paturi (34 paturi radioterapie – etaj I , 36 paturi oncologie – etaj II).

Aparatură medicală de înaltă performanţă

Laboratorul de radioterapie este dotat cu echipamente oncologice de înaltă performanţă. Prin acceleratorul linear de particule, tratamentul de iradiere al bolnavilor cu afecţiuni oncologice la Centrul  Oncologic al Spitalului Clinic Municipal se va face mult mai ţintit, fără să fie lezate prea multe ţesuturi sănătoase. Acesta îmbunătăţeşte major calitatea tratamentului de radioterapie şi reduce foarte mult toxicitatea asupra ţesuturilor sănătoase. Cu acest sistem se poate face exact delimitarea volumului iradiat. Acest volum va conţine numai tumoră plus ţesut sănătos în jur de siguranţă, astfel încât la margine să nu rămână o parte din tumoră neiradiată.

În ceea ce priveşte simulatorul Computer Tomograf, pe lângă funcţia de diagnostic radiologic, are şi o componentă de simulare care permite delimitarea exactă a volumului de iradiat. Totodată informaţia va fi transmisă automat de la CT la panoul de comandă al acceleratorului, fără să mai fie necesară introducerea datelor de către fizician.

Brahiterapia reprezintă forma de radioterapie în care sursa radioactivă este amplasată în apropierea ţintei tumorii. Se foloseşte cel mai frecvent pentru tratamentul cancerului de prostata şi cancerului de col uterin.

Sursele de finanţare ale investiţiei

Valoarea  totală a obiectivului « Centrul integrat pentru tratamentul cancerului « Oradea este de 29.196.267,36 lei, din care 16.075.021 lucrări proiectare şi execuţie şi 13.121.246,36 aparatură medicală. 79% din finanțare a fost obținută din bugetul Ministerului Sănătății, restul banilor din bugetul local și donații private. 

centru oncologic

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s